Hurtownia miesa luszczow drugi

Na gruncie Polski funkcjonuje ogromna ilość hurtowni mięsa cieszących się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami urządzonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego produktu w wolne miejsce kraju. Mięso to kolejnymi słowy potrzebne do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z sięgającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa wyraża się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w projektach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub polowania w centrum naturalnym.

Mięso rzadko bywa spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz najczęściej jest robione termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną skalę produktów produkowanych głównie z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten nic nie jest powiązany z kolorem, tylko wznosi się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmiany mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Proponowane przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w odpowiednim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca lub nawet zawał. Ciało jest rzeczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz zawiera wszystkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wychodzące z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w zwykłej diecie, które jest wysoce dużo przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.